פרוייקטי בניה

פינוי בינוי

תוכן [ הסתר ]

הפרויקט לשיקום שכונות הנקרא פרויקט פינוי בינוי החל לפני מספר עשורים במבנים הממוקמים בשכונות מגורים שונות אשר נחשבות כבעלות פוטנציאל גבוה לבנייה, או כאלה שסבלו וסובלות מהזנחה. כיום הפרויקט צבר תאוצה וממשיך להפוך את השכונות המוזנחות לפרוייקטים מבוקשים.

שכונות רבות במדינת ישראל סובלות מהזנחה, כשלעיתים מדובר בשכונות בעלות פוטנציאל גדול לבנייה. בפרויקט פינוי בינוי מנסים לשקם את האזורים הללו גם מבחינה חברתית וגם מבחינה פיזית, על ידי פינוי ובנייה מחדש.

הפרוייקט החל בגלל התהליך שעוברת המדינה, שמאופיין במעבר של אזרחים רבים לפרברים. בפרוייקט פינוי בינוי הורסים את הבתים נמוכי הקומה ובונים במקומם בניינים גבוהים, אשר אותם מוכרים הקבלנים שזכו במכרז וכך גם מחדשים את הבניין וגם אפשר להוציא רווח מסויים.

מה זה פינוי בינוי

שטחים שמוכרזים כמיועדים לפרויקט פינוי בינוי הם שטחים שזוכים להטבות במס וזכויות רבות, כמו פטורים מסויימים. תהליך של פינוי בינוי מעניק פיתרון יעיל לניצולה של הקרקע ופיתוחה. תהליך שכזה מעלה את איכות החיים של העיר ומשפר את חזותה.

תושבים שהסכימו להתהליך והתפנו מהבניין יקבלו לבסוף דירות גדולות ומרווחות יותר, אמנם עם מספר דיירים רב יותר בבניין, אך הם יכולים למכור את דירתם ולהרוויח סכום גדול על דירה חדשה. בבניינים יהיו מעליות, חניות, תשתיות מחודשות של מים, ולמעשה חידוש של כל המבנה למען שיפור איכות החיים ותדמיתה של העיר.

פעילות בפינוי בינוי

התהליכים שעוברות השכונות בזמן תהליך פינוי בינוי פועלים במספר אפיקים. בראש ובראשונה צריך לבדוק עם הדיירים האם הם מעוניינים בפינוי והריסה של ביתם, ובנייתו מחדש כשהמטרה היא למעשה לבנות לגובה.

ישנה גם אופציה גם לעשות תהליך שנקרא "עיבוי בינוי", שבמסגרת התהליך הזה לא יפנו את התושבים, אלא יעבו את הבניין בתהליך שיוסיף לדירות עוד חדרים ויהפוך את הבניין לסוג של פנינה בשכונה ישנה ומוזנחת.

מי מכריז על שטח כמיועד לפינוי ובינוי

הזכות להכריז על שטח או מתחם בנייה שמיועד לפרויקט של פינוי בינוי נמצאת בסמכותה של ממשלת ישראל בלבד. בשנת 2006 חוקקה הכנסת את חוק פינוי ובינוי מכיוון שנתקלו בהרבה מקרים בהם דיירים בודדים לא הסכימו למהלך בגלל סיבות כאלה ואחרות, שבעיקרן הרצון לזכות בעסקה טובה יותר משאר הדיירים שהסכימו מראש למהלך.

כיום מצב כזה כבר לא יכול לקרות מכיוון שהחוק קובע שאם דייר מתנגד למהלך בניגוד לדעתם של רוב הדיירים, הוא יישא בכל האחריות לנזקים הכלכליים העתידיים של שאר הדיירים עקב אי קיומה של העסקה.

מה מקבלים התושבים שמתפנים

התושבים שמפונים מהדירות בדרך כלל יזכו לפיצוי מסויים עבור הפינוי ועוגמת הנפש הכרוכה במעבר הדירה, לעיתים בניגוד לרצונם. הפיצוי אינו קבוע בחוק והדיירים בדרך כלל מגיעים עם דרישות משל עצמם, כשהמדינה מנסה להגיע עמם לפשרה.

דיירים רבים כבר סירבו בעבר למהלך פינוי בינוי ועיכבו את התחלתו של הריסת הבניין ובנייתו מחדש. כיום, למרות שהחוק כבר קיים, ברור לכולם שהמשא ומתן על גובה ודרך קבלת הפיצויים לדיירים שמתפנים הוא תהליך הרבה יותר מורכב אפילו מתהליך הבנייה של הבניין שנהרס. הדיירים בדרך כלל באים בדרישות גבוהות, כשהקבלנים מציעים הצעות די הוגנות אך לעיתים לא מספקות, עד שלבסוף, בתקווה, יגיעו הצדדים לפשרה הטובה לכולם.